Rekords sieviešu sporta spēļu apmeklētībā

02.04.12

Kaut kā garām paslīdējis fakts, ka ir pārspēts sieviešu telpu sporta spēļu apmeklētības Eiropas rekords. Nez kāpēc to neviens nav piefiksējis! 29.03.12 uz sieviešu basketbola Eirolīgas megaspēli (Fenerbahce-Galatasaray) ieradās 10 000 skatītāji. Iepriekšējais rekords bija 9 000 skatītāji sieviešu volejbola EČ-2011 finālā Serbija-Vācija. Savukārt vēl pirms tam Eiropas rekords piederēja Rīgai, kad uz EČ-2009 superpusfinālu (Latvija-Krievija) ieradās 8 800 skatītāji.

10 000 skatītāju fenomenu var izskaidrot. Fenerbahce-Galatasaray ir viens no 2 kaislīgākajiem dueļiem Eiropas sportā (otrs ir Barcelona-RealMadrid, it sevišķi futbolā). Ja sieviešu basketbola Fenerbahce vai Galatasaray spēlē ne savā starpā, tad skatītāju nav vairāk par 3000. Ja šīs nesamierināmās pretinieces tiekas savā starpā, tad skatītāju skaits dubultojas. 10 000 skatītāju spēle notika Stambulā, kur bāzējas abi minētie klubi. Tā bija spēle par iekļūšdanu Eirolīgas četriniekā, kur turku sieviešu basketbola klubi pirms tam nebija tikuši. Ja tauta saož medaļas, tad atnāk arī citu sporta veidu fani (ar šo var izskaidrot arī 8 800 Rīgā). Patīkami, ka trakajā turku spēlē būtiskas lomas spēlēja arī mūsu Babkina un Tamane.

Interesanti, ka turku televīzijas 10 000 skatītāju spēles komentētāji norādīja uz tribīnēs sēdošo Fenerbahce sieviešu volejbola komandu, kura nupat bija kļuvusi par Eirolīgas čempionēm.

8 800 latviešu skatītāju spēles atmosfēra bija neaprakstāma un neaizmirstama. Tomēr 8 000 latviešu patriotismam ir grūti sacenties ar 10 000 turku karstasinību un fanošanas tradīcijām!

Spēles sākumā bija interesanti skatīties uz spēlētājām, kuras izskatījās tramīgas un ik pa brīžam satrūkās, jo ietilpīgās tribīnes bija pārbildītas ar bļaujošiem turkiem, kuri meklēja veidus, kā izrēķināties ar pretinieku nometni, un ik pa brīdim atskanēja baisi šāvieni (kādu nogalināja vai vienkārši hlapuška?), uguns uzliesmojumi un dūmi (ugunsgrēks vai vienkārši ugunskurs?). Skatītāju vidū bija arī cietušie... Lejāk ir divi video!

10 000 spēles sākums



10 000 fanu trakošana



Citas sieviešu telpu sporta spēles nevar lepoties ar tādiem skatītāju tūkstošiem. Vienīgi, škiet, sieviešu handbolā reiz ir bijis vairāk par 5 000. Sieviešu āra sporta spēļu Eiropas rekords ir 73 680 [sieviešu futbola PČ-2011 atklāšanas spēle Vācija-Kanāda].